Ανάβοντας το τζάκι

Τις προάλλες με το που μπήκα στην πολυκατοικία με πήρε μια απίστευτη κάπνα. Για μια στιγμή ανησύχησα μήπως είχε πάρει φωτιά κάνα σπίτι, αλλά από τη μυρωδιά ξύλων κατάλαβα τι είχε nativeenglishwriter.com γίνει. Κάποιος ένοικος θα πήγε να εγκαινιάσει το τζάκι του κ αντί να ζεσταθεί, γέμισε την πολυκατοικία καπνό. Για να είχε τόσο καπνό έξω, ούτε θέλω να σκέφτομαι πώς θα ήταν μέσα στο σπίτι του.

Χωρίς να είμαι κανένας ειδήμονας στο θέμα “άναμμα φωτιάς”, σκέφτηκα να γράψω εδώ 2-3 συμβουλές οι οποίες με βοήθησαν να λύσω το πρόβλημα “καπνός στο τζάκι” (αφού κατάπια το μερτικό μου από ιπτάμενα σωματίδια). Ίσως να τις διαβάσει κ ο ένοικος κ να μη μας ξαναπνίξει στον καπνό σα μελίσσι(%).

 

Λοιπόν, θα αναφερθώ στο άναμμα φωτιάς για ζέσταμαcustom essay writing help ή εφέ, όχι στο άναμμα φωτιάς για ψήσιμο. Το 2ο δε με έχει απασχολήσει ως τώρα, οπότε δεν έχω άποψη. Για μία επιτυχημένη φωτιά, εκτός από τζάκι, χρειαζόμαστε…

 

Ξύλα

Προτίμησή μου είναι να παίρνω ξύλα από ξυλαποθήκη, παρά από σ/μ ή βενζινάδικο. Τέτοιες θα βρεις πάμπολλες σε λεωφόρους των προαστίων (π.χ. λεωφ. Λαυρίου).

Από τα δάφορα ήδη ξύλων προτιμάω ελιά κ λιγότερο πεύκο. Το πεύκο (ανοιχτόχρωμο μπεζ) αφήνει μία ευχαριστη μυρωδιά ρητίνης, αλλά αρπάζει γρήγορα κ πρέπει να έχεις το νου σου. Αντίθετα η ελιά (σκούρο καφέ-γκρι) έχει μεν μια πιο βαριά, “χωριάτικη” μυρωδιά όταν καίγεται, αλλά κρατάει περισσότερη ώρα. Η δρυς είναι ακόμα πιο συμπαγής κ καίγεται πολύ αργά για τα γούστα μου.

Εάν έχω εγώ τη δυνατότητα να διαλέξω τα ξύλα, τότε προσπαθώ να βάλω περισσότερες πελεκούδες(*) παρά κορμό κ ρίζες(#). Η φωτιές στο τζάκι μου έχουν ορίζοντα ζωής λίγων ωρών (από την ώρα που θα γυρίσω το βράδυ μέχρι να κοιμηθώ), οπότε θέλω να μην έχει μείνει κάτι άκαυστο ως τότε. Εάν προσανατολίζεσαι προς ολοήμερες, χριστουγεννιάτικες φωτιές, να ψήσεις τον Άη Βασίλη, τότε ρυθμίζεις την αναλογία αντίστοιχα.

 

 

Δαδί

Προτίμησή μου είναι να ανάβω με “φυσικά μέσα”. Όχι χτυπώντας πέτρες για να πεταχτούν σπίθες, αλλά αποφεύγοντας τα τεχνητά προσανάμματα με ό,τι χημικά αυτά περιέχουν. Για αυτό το σκοπό, βρίσκω χρήσιμο το δαδί. Το δαδί είναι μικρά κομμάτια ρητινούχου ξύλου, το οποίο αρπάζει εύκολα. Πωλείται με τη σακούλα (εγώ το παίρνω κάπου 10ε τη μεγάλη-μεγάλη).

 

Σίτα

ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΣ να ανάψεις φωτιά εάν δεν έχεις μία σίτα η οποία να καλύπτει όλο το μήκος του τζακιού. Enough said!

 

Αξεσουάρ

Ναι, αυτά τα σιδερικά δίπλα από το τζάκι δεν είναι μόνο για μόστρα, χρειάζονται κ όλας. Αν κ τα χρώματα είναι γούστα του καθενός, πιστεύω πως

 • μόνο το μαύρο δε μαυρίζει στη φωτιά, όλα τα άλλα ναι,άσχετα πόσο ανοξείδωτα (λένε ότι) είναι
 • ή παίρνεις καλαθάκι για τα εργαλεία, ή βάζεις κάθε τόσο σκούπα για τις στάχτες κάτω από την “κρεμάστρα”.

 

Μερικοί κανόνες (που ίσως τους ξέρεις)

 • Η φωτιά παίρνει οξυγόνο από κάτω, διώχνει τα καυσαέρια κ τον καπνό από πάνω. Για να πάρει αέρα από κάτω πρέπει να υπάρχει κενό, δηλ. μη στοιβιάζεις τα ξύλα.
 • Ο καπνός είναι μικρά σωματίδια. Για να πάει προς τα πάνω, πρέπει να υπάρχει ισχυρό ανοδικό ρεύμα, άρα θερμότητα, άρα φλόγα (τουλάχιστον στην αρχή).
 • Η στάχτη είναι εχθρός της φωτιάς, γιατί εμποδίζει τον αέρα να κυκλοφορεί. Καθάρισε το τζάκι από παλιές στάχτες πριν ανάψεις.
 • Έχε ένα παράθυρο ελάχιστα ανοιχτό κάπου στο ίδιο δωμάτιο με το τζάκι. Θα δημιουργηθεί ανοδικό ρεύμα πιο εύκολα.
 • Το ξύλο καίγεται πιο γρήγορα όταν η φλόγα το γλύφει παράλληλα με τα “νερά” του.
 • Η φλόγα καίει με το κίτρινο τμήμα της (sorry, δε βρήκα άλλο τρόπο να το εκφράσω)
 • Το ξύλο δεν είναι βενζίνη. Ανάβει αφού έχει χάσει την υγρασία του κ αφού έχει ανέβει η θερμοκρασία του.
 • Το χαρτί προκαλεί αχρείαστο καπνό κ στάχτη.
 • Ποτέ μα ποτέ δε ρίχνεις νερό στη φωτιά, αλλιώς όλο το οικοδομικό τετράγωνο θα πνιγεί στον καπνό. Εάν πρέπει σώνει κ καλά να σβήσεις τη φωτιά εδώ κ τώρα, τότε μόνο με λεκάνη, γεμάτη με αρκετό νερό ώστε να σκεπάσει κ το πιο μεγάλο κομμάτι ξύλο. Βουτάς μέσα τα ξύλα κ τα κρατάς για αρκετά δευτερόλεπτα να ψοφήσουν, τα άτιμα. Κ εδώ θα υπάρξει καπνός, αλλά λιγότερος.

 

Άναμμα

Αφού, λοιπόν, έχεις προμηθευτεί τα αναγκαία, για μία φωτιά η οποία θα σε ζεστάνει για 2-3ω, μέχρι να μείνουν μόνο κάρβουνα, θέλεις:

 • 3-4 κομμάτια ξύλο, πάχους από όσο είναι ο βραχίονας έως όσο είναι η γάμπα σου κ μήκους περίπου όσο είναι ο βραχίονάς σου. Προφανώς, αυτά τα metrics δεν ισχύουν εάν είσαι πυγμαίος ή δεινόσαυρος.
 • ~8–10 κομμάτια δαδί

Βάζεις το ένα κομμάτι ξύλο κάτω (ένα σχετικά χοντρό), στο βάθος του τζακιού, παράλληλα με το άνοιγμα κ τα άλλα 2-3 να ακουμπάνε επάνω σε αυτό, να σχηματίσεις μία μικρή πυραμίδα. Στο κέντρο της πυραμίδας, στον κενό χώρο, βάζεις 3-4-5 κομμάτια δαδί κ αυτά σε μία δική τους, μικρή πυραμίδα. Παίρνεις το πιο μικρό κομμάτι δαδί, το ανάβεις κ το βάζεις κάτω από τα άλλα.

IMG_0462

Εάν τα έχεις τοποθετήσει σωστά, οι κίτρινες φλόγες από τα δαδιά που θα αρπάξουν αμέσως θα αρχίσουν να γλύφουν τα κούτσουρα. Σύντομα η φωτιά θα τριζοβολάει, οπότε κ το 1ο στάδιο τελείωσε: αναπτύσσεται αρκετή θερμότητα κ παίρνει τον αρχικό καπνό προς τα επάνω. Εάν οι φλόγες δεν τυλίγουν αρκετά καλά τα κούτσουρα, τότε κάνεις μικρές διορθώσεις.

IMG_0465

Τα υπόλοιπα κούτσουρα/δαδιά μπορείς να τα βάλεις σε 1 γωνία του τζακιού, αρκετά μακριά ώστε να μην ανάψουν κατά λάθος, αλλά αρκετά κοντά ώστε να ζεσταθούν κ να είναι ετοιμοπόλεμα, όταν τα χρειαστείς.

 

Συντήρηση

Από εκεί κ μετά, για να διατηρήσεις τη φλόγα ή για να εμποδίσεις ένα ξύλο να βγάλει καπνό, κάνεις κάτι από τα ακόλουθα:

 • γυρίζεις το ξύλο με το κομμάτι που καπνίζει προς το μέσα μέρος της φωτιάς, ώστε να παρασέρνεται ο καπνός πιο εύκολα
 • βάζεις άλλο ένα κομμάτι δαδί κάτω από τα κούτσουρα να πετάξει φλόγα
 • εάν η μία όψη του κούτσουρου που σβήνει έχει καρβουνιάσει, το γυρίζεις ώστε η φλόγα να μπορέσει να αγκαλιάσει κ τη μέχρι τώρα άκαυτη πλευρά του

Μετά από περίπου 2 ώρες συνεχούς φλόγας, το τζάκι θα έχει αρκετή θερμότητα κ ερυθροπυρωμένα κάρβουνα ώστε να κάνεις ένα από τα ακόλουθα 2:

 • να ρίξεις κ άλλα κούτσουρα μαζί με κάνα δαδί να συνεχίσει να καίει
 • να γυρίσεις κ τις τελευταίες άκαυτες πλευρές των ξύλων προς τα μέσα, να καούν κ αυτές κ να αφήσεις τη φωτιά να σβήσει μόνη της. Η θερμότητα θα σιγουρέψει ότι ακόμα κ να υπάρξει καπνός, αυτός να πάει επάνω.

 

Καλά ανάμματα! :-)

 

(*) Πελεκούδα: Ξύλο από κλαδί, με πάχος όσο περίπου ο βραχίονάς σου. Το ξεχωρίζεις καθώς γύρω-γύρω έχει φλούδα. Στις φώτο από ξύλα, η πάνω αριστερά είναι πελεκούδες ελιάς.

(#) Κορμός/ρίζα: Πιο συμπαγές κ με περισσότερη υγρασία, ανάβει δύσκολα κ κρατάει περισσότερο. Το ξεχωρίζεις, καθώς έχει φλούδα σε ένα τμήμα του ή κ καθόλου.

(%) Δεν πιστεύω να λαμπαδιάσεις το σπίτι σου κ μετά να κυνηγάς εμένα, ε; Μεγάλα παιδιά είμαστε… ;-)

Πηγή : Vermilion